Conferències

 Dijous 26 d’abril a les 19 h
Claus secretes i informació oculta
A càrrec de David Juher Barrot, doctor en matemàtiques i professor de la UdG. Els seus àmbits de recerca són els sistemes dinàmics discrets i les xarxes complexes.  Exerceix activament la divulgació científica en forma de conferències i cursos. És autor dels llibres «Introducció a la Criptografia» i «L'art de la comunicació secreta».

La Criptografia és l’estudi dels mètodes utilitzats per enviar missatges de manera encoberta. Aquesta disciplina ancestral ha protagonitzat fets històrics relacionats amb la guerra i la pau, l’espionatge, la diplomàcia i la caiguda i el ressorgiment d’imperis i civilitzacions. Un imperceptible fil de llum travessa el túnel del temps i uneix la batalla de Salamina del segle V aC amb la derrota japonesa de Midway al 1942. En aquesta xerrada estirarem el fil i descobrirem un munt d'anècdotes històriques relacionades amb l'existència i el desxiframent d'informació oculta.


Dijous 10 de maig a les 19 h
Matemàtiques i ombres
A càrrec de Josep Mª Cors, doctor en matemàtiques i professor de Matemàtica Aplicada a la UPC. La seva recerca se centra en la Mecànica Celesta (branca de les Matemàtiques que estudia el moviment dels cossos celestes a partir de les lleis de la Mecànica). És membre de l’Agrupació Astronòmica de Manresa i com aficionat ha calculat diversos rellotges de sol.

Des de l’antiguitat, hem sentit la necessitat de controlar el temps. El dia i la nit foren la primera gran divisió, clarament insuficient per una societat recol·lectora. Fou llavors quan, observant l’ombra projectada pels cossos exposats als raigs del Sol, vam deduir, primer amb poca precisió, en quin punt del dia ens trobàvem. El coneixement, cada cop més exacte, del moviment dels astres ens ha portat a construir els rellotges de sol que tots coneixem. Us proposem un primer passeig per l’ofici de quadranter, persona que coneix els principis de la gnomònica (ciència que estudia el rellotges de sol). Xerrada a càrrec de Josep Mª Cors, Doctor en Matemàtiques per la UAB i professor de Matemàtica Aplicada a la UPC. Conferència del cicle "Passejades matemàtiques", que acompanya l'exposició "Experiències matemàtiques".


Dijous 24 de maig a les 19 h
L'estratègia com a eina per afrontar situacions de conflicte
A càrrec de Josep Freixas, doctor en matemàtiques i professor a la UPC. Els seus àmbits de recerca són els jocs cooperatius i la fiabilitat de sistemes.  Participa activament  en diverses activitats científiques com ara conferències i cursos.
Sovint hem d'afrontar situacions pròpies de la vida quotidiana on hi ha conflicte d’interessos. Situacions d'aquest tipus les trobem en activitats lúdiques com ara el joc, activitats polítiques com ara la distribució democràtica d’un pressupost, situacions jurídiques com ara el repartiment d’una herència o separació de béns en divorcis, situacions econòmiques com ara la distribució de despeses entre diversos particulars d’una comunitat, situacions mèdiques com ara la gestió eficient de receptors i donants  de ronyó, etc. Per a cadascuna d’aquestes situacions es proposen models matemàtics estratègics basats en la teoria de jocs per tal d’arribar, en la mesura del possible, a propostes col·lectives satisfactòries per a totes les parts implicades.